20 oktober : Lezing en St. Hubertusjacht

 width=
Een vroege Sint-Hubertusjacht dit jaar! En op een zaterdag zodat u hier ook met uw kinderen naar toe kunt komen en met hen een altijd weer – ook historisch interessant – tafereel mee kunt maken.
Voor de start van de slipjacht verzorgt de 71e Abt van de Abdij van Berne de Najaarslezing met een kijkje in de Abdij en de verbintenis met Mariënwaerdt.

Het programma van deze boeiende zaterdag ziet er als volgt uit:

– 10.00 uur ontvangst met koffie en koek in het Koetshuis
– 10.30 uur lezing door de heer Denis Hendrickx o.praem. Nederlandse Norbertijn en 71e Abt van de Abdij van Berne. width=

In 1134 stichtten de Norbertijnen vanuit Mariënwaerdt de Abdij van Berne. Deze dochterabdij met ook een bewogen geschiedenis is tegenwoordig gevestigd in Heeswijk en is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Onder de abdij valt ook de communiteit Mariëngaard in Hierden. Zo wordt de Norbertijnse traditie voortgezet.

– 11.30 uur de laatste nieuwtjes van het Landgoed Marienwaerdt
– 12.00 uur lunch in het Koetshuis
– 13.00 uur start St. Hubertusjacht voor het Grote Huis

De kosten voor deze bijeenkomst zijn € 9,50 p.p. ten behoeve van de lunch. Koffie/thee en koek krijgt u door de Vereniging aangeboden.

De Hubertusjacht vindt normaliter altijd plaats rondom de naamdag (3 november) van de patroonheilige van de jacht.
Slipjagen met een meute is een oude traditie en waarschijnlijk uit Frankrijk overgewaaid. In Engeland ook bekend als foxhunting (vossenjacht). De jacht met een meute honden op een echte vos is inmiddels verboden. Daarom wordt nu een geurspoor uitgelegd door de sliptrekker. Het spoor of de ‘scent’ kan wel de lucht van echte vossen bevatten. Net als de vos die niet in rechte lijnen loopt, legt de sliptrekker ook geen recht-toe-recht-aanspoor uit.

De start van de slipjacht (de meet) ligt voor het Grote Huis. Wie wil, kan hier de meute en de jachtruiters bewonderen. Na de inzegening van ruiters en paarden volgt de ‘stirrup cup’ – de welkomstdrank te paard – en gaat de slipjacht van start. De slipjacht kan uit meerdere ‘runs’ van een aantal kilometers bestaan.

Voor aanmeldingen gaat u naar lezing en lunch voor St.Hubertusjacht
Heeft u problemen met onze webwinkel of kunt u niet digitaal betalen: neemt u dan contact op met onze secretaris via secretaris@vriendenvanmarienwaerdt.nl of telefonisch 06- 52 06 51 73.
De uiterste aanmeld datum is woensdag 17 oktober a.s.